Večer sjećanja

4. prosinca 2013. godine

tema: Riječima i slikom o Domovinskom ratu

uz tekstVečer sjećanja već je postala tradicija. Učenici povjesničari organizirali su i prezentirali radove vrlo sigurni u sebe znajući da projekt koji rade ima veliku vrijednost za njih same,  učenike i djelatnike njihovih škola, mjesto u kojem žive i domovinu.Radovi i aktivnosti prezentirani su u tri teme: „Tko će Vukovar iznijeti iz mraka?“, Iz novinarskog pera i slike i „Grad – to ste Vi“. Gosti na Večeri bili su učenici povjesničari OŠ Dalj koji su prezentirali istraživački rad 260 dana o Marijanu Gubini koji je kao desetogodišnji dječak sa obitelji ostao zatočen u okupiranom Dalju. Tema Večeri,  Riječima i slikom o Domovinskom ratu,  tema je istraživačkog rada u sklopu nove teme na Večeri,  Iz novinarskog pera i slike,  u kojem učenici povjesničari prikazuju ratne događaje i život kako su ih prikazali novinari kroz tekst i sliku tih ratnih godina, a služeći se ratnim izdanjima, ove godine, Glasa Slavonije.

Večer sjećanja – 4. prosinca 2012. godine

tema: „Tko će Vukovar iznijeti iz mraka?“

Druga Večer sjećanja organizirana je u Hrvatskom domu u Antunovcu večer uoči obilježavanja okupacije Antunovca. 1Kako je prezentacija projekta zamišljena kao javna priredba na koju su pozvani učenici i djelatnici škole, roditelji, suradnici u projektu, mještani i svi zainteresirani za temu Domovinskog rata odlučili smo priredbu premjestiti u veći prostor od školskog predvorja i prilagođeniji temi i većem broju ljudi.Od ove godine prezentacije Večeri podijelili smo u tri teme. U prvoj temi „Tko će Vukovar iznijeti iz mraka?“ prezentiramo sve aktivnosti u projektu kroz godinu kojima učimo o Domovinskom ratu i čuvamo njegove vrijednosti i spomen. U drugom dijelu, „I moj je tata heroj Domovinskog rata“, učenici povjesničari izlažu istraživačke radove o svojim očevima, hrvatskim braniteljima, koje su napravili uz njihovu pomoć. Treći dio, „Grad – to ste Vi“ posvećen je ljudima koji su dali veliki doprinos i na različite načine sudjelovali u obrani domovine i ratnim događanjima. I druge godine, u završnom dijelu priredbe, recitatori su recitirali stihove i tekstove koje su sami napisali na temu – domovina.

Večer sjećanja – 5. prosinca 2011. godine

tema: Domovinski rat 1991.-92. … sjećanje 2011./12.

Prvu Večer sjećanja organizirali smo povodom obilježavanja 20 godina od početka Domovinskog rata. Zamišljena je kao prezentacija istraživačkih radova učenika povjesničara i aktivnosti u projektu kroz godinu.uz tekst Prezentacije i radovi namijenjeni su uglavnom učenicima, mladima, koji Domovinski rat nisu proživjeli da bi se mogli sjećati, ali o njemu moraju i trebaju učiti. Zato Večer sjećanja ima za cilj različitim oblicima prezentacije objasniti  i približiti događaje Domovinskog rata i život ljudi u ratnom razdoblju. Shvaćanjem događaja, uzroka i posljedica mladi trebaju razumjeti u čemu je važnost proučavanja Domovinskog rata, čuvanja spomena na ratne događaje i žrtve te usvojiti potrebu prenošenja znanja o tom razdoblju i vrijednostima za budućnost.Večer sjećanja završna je prezentacija cjelogodišnjeg rada učenika povjesničara u projektu Domovinski rat 1991.-1998.. To je predstavljanje mozaika radova, suradnja, posjeta, radionica i svih aktivnosti i sudionika u projektu u kojem pokušavamo uključiti što više suradnika različitih područja i tako korelirati i s različitim predmetima.Prva prezentacija projekta organizirana je u predvorju OŠ „Antunovac“ i učenici povjesničari prezentirali su skupni istraživački rad Domovinski rat 1991.-92. … sjećanje 2011./12. U kojem su prikazali kronologiju ratnih događanja u Hrvatskoj i u našim mjestima Ernestinovo, Ivanovac i Antunovac. Te godine suradnici su nam bili učenici povjesničari OŠ „Laslovo“ koji su prezentirali svoj rad o Laslovu u Domovinskom ratu. Literarna skupina OŠ „Antunovac“ recitirala je stihove posvećene domovini.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s