(Pri)povijesne radionice

4. RADIONICA

mjesto: OŠ Ernestinovo

vrijeme: 11. listopada 2013.

gost: hrvatski branitelj Svemir Vrsaljko, hrvatski branitelj Nenad Lukač

sudjeluju: učenici povjesničari OŠ „Antunovac“ & OŠ Ernestinovo, učenici povjesničari OŠ Vladimir Nazor, Čepin i učiteljica Blanka Polić, prof., učenici povjesničari OŠ Dalj i učiteljica Željka Jovanovac, prof.

tema: Velebit – Maslenica

Radionica je bila podijeljena u nekoliko radnih tema. U prvoj su učenici pogledali i poslušali prezentaciju o Domovinskom ratu te izradili vremensku crtu i zemljovid. Zatim su se podijelili u šest skupina po temama koje će istraživati (Domovinski rat, Velebit, Maslenica, Zadarsko područje u ratu, Hrvatski branitelji, Civili u Domovinskom ratu). Poslušali su prezentaciju učenika povjesničara iz Čepina o oslobodilačkoj operaciji Maslenica.

Prije početka glavnog dijela rada učiteljica Natalija Bulić-Kuić prezentirala je posjet Državnom skupu učitelja povijesti o Domovinskom ratu održanog u Zadru na temu Maslenica. Zatim je gost hrvatski branitelj Svemir Vrsaljko (gost iz Zadra) održao predavanje o temi radionice Velebit – Maslenica te su učenici postavljali pitanja i s njim razgovarali kako bi što bolje i kvalitetnije istražili svoju zadanu temu te napravili plakate. Gost hrvatski branitelj Nenad Lukač učenicima je objasnio svoju ulogu i sudjelovanje u operaciji Maslenica.

Prije izlaganja učeničkih plakata povjesničari OŠ Dalj prezentirali su istraživački rad o Domovinskom ratu u Dalju. Radionica je završila prezentacijom plakata i zaključkom da se ovakvi susreti učenika povjesničara trebaju organizirati i u drugim škola jer smo svi puno naučili i lijepo se družili.

3. RADIONICA

mjesto: OŠ „Antunovac“

vrijeme: 26. travnja 2013.

gošća: Erika Žilić-Vincetić, prof., arhivska djelatnica u Državnom arhivu u Osijeku, na odjelu za fotografije

sudjeluju: učenici povjesničari OŠ „Antunovac“ i zainteresirani učenici od 5. do 7. razreda

tema: Obrada i čuvanje fotografije

U uvodnom dijelu druženja djelatnica DAOS-a Erika Žilić-Vincetić prezentirala je učenicima što je to Arhiv, čemu služi, što se u njemu čuva, kako, zašto … gdje se Arhiv u Osijeku nalazi i kako pomaže u istraživačkom radu. Zatim je pokazala primjere audio-vizualnih povijesnih izvora, posebno fotografija. Objasnila je kako se fotografije analiziraju i popisuju.

Svaki je učenik dobio jednu staru fotografiju i zadatak da ju analizira i opiše. U završnom dijelu radionice svi su učenici prezentirali fotografije koje su dobili i njene podatke koje su istražili. Evaluacijskim listićima, popunjenim na kraju, učenici su radionicu ocijenili odličnom ocjenom.

2.RADIONICA

mjesto: OŠ Ernestinovo

vrijeme: 9. studenoga 2012.

gost: hrvatski branitelj Nenad Lukač

sudjeluju: učenici povjesničari OŠ „Antunovac“ & OŠ Ernestinovo, učenici povjesničari OŠ Vladimir Nazor, Čepin i učiteljica Blanka Polić, prof., učenici povjesničari OŠ Višnjevac i učitelj Hrvoje Knežević, prof., učenici osmih razreda OŠ Ernestinovo

tema: „Tko će Vukovar iznijeti iz mraka?“

Radionica je organizirana u učionici povijesti. U uvodnom dijelu učenici OŠ Ernestinovo predstavili su svoje mjesto i školu gostima koji su nakon njih prezentirali svoju školu iz koje dolaze. U radnom dijelu učenici su pratili stalnu prezentaciju o Domovinskom ratu, koju su prezentirali Lucija Klarić i Marko Dukarić, popunjavajući vremensku crtu i konturni zemljovid. U radu na zemljovidu pomogao je učitelj Hrvoje Knežević. Nakon toga Josipa Lukač prezentirala je svoj istraživački rad I moj je tata heroj Domovinskog rata, a zatim je uslijedio razgovor s njenim ocem, hrvatskim braniteljem Nenadom Lukačem. Terenski dio nastave organizirala je učiteljica Blanka Polić te su učenici povjesničari posjetili Vukovar i  spomen-obilježja Domovinskog rata, bolnicu, Ovčaru, Hrvatsko vojno učilište „Petar Zrinski“. Radionicom smo započeli uspješnu suradnju i druženje sa učenicima povjesničarima i učiteljima povijesti Osječko-baranjske županije.

 

1.RADIONICA

mjesto: OŠ Ernestinovo

vrijeme: 18. studenoga 2011.

gost: hrvatski branitelj Zvonko Milas

sudjeluju: učenici povjesničari OŠ „Antunovac“ & OŠ Ernestinovo, učenici OŠ Ernestinovo od 4. do 8. razreda

tema: Obilježavanje 20 godina od početka Domovinskog rata

Radionica je organizirana na datum obilježavanja 20 godina okupacije Vukovara i uoči 20 godina okupacije mjesta Ernestinova (20. studenoga 1991.). Počela je motivacijskim pitanjima učenika o Domovinskom ratu: što ih zanima, što ne znaju, a pripremili su ih na plakatu. U glavnom dijelu povjesničari su prezentirali svoj istraživački rad Domovinski rat 1991./92. … sjećanje 2011./12. koji je podijeljen na dva dijela. U prvom su prikazani događaji u Hrvatskoj do okupacije Vukovara, a u drugom događaji u mjestima Ernestinovo, Laslovo, Antunovac do njihove okupacije i Ivanovac do progonstva. Nakon svakog dijela prezentacije hrvatski branitelj Zvonko Milas pitanjima je provjeravao koliko su učenici pažljivo gledali i slušali prezentaciju te koliko su razumjeli. Objašnjavao je i odgovarao na učenička pitanja o onome što im nije bilo dovoljno jasno. Veći dio razgovora s hrvatskim braniteljem bio je na temu ratnih događanja u Ernestinovu, uvjetima života, organizaciji, o braniteljima i civilima. Posebno smo istaknuli sudjelovanje u obrani mjesta branitelja različitih nacionalnosti kako bi učenici shvatili da domovinu nisu branili samo i isključivo Hrvati. Na kraju radionice odabrani su učenici koji su u radu bili najaktivniji te su dobili čast ponijeti cvijeće i svijeće na spomen-obilježje žrtvama Domovinskog rata koje se u Ernestinovu nalazi u Parku skulptura.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s