Istraživački radovi

  Antonio Kurtović i Ivan Jurkić, OŠ „Antunovac“: Iz novinarskog pera i slike:

                                                                        Riječima i slikom o Domovinskom ratu (2013.)

iz novinarskog pera Antonio i Ivan napravili su prezentaciju koristeći se skeniranim materijalima iz ratnog Glasa Slavonije 1991. godine što je samo dio novinarskog materijala koji je skupljala i ustupila nam Ivanova majka tada učenica srednje škole. Jednostavnim prikazom slika i kratkim čitanjem tekstova iz četiri broja objavljenih 13., 16., 19. listopada i 12. studenoga 1991.  željeli su bez ikakve subjektivne analize prikazati kako je izgledao život u ratnom Osijeku te prepustiti učenicima samostalnu analizu, donošenje zaključaka o ratnim događanjima, agresiji i stradanjima ljudi i grada. Rad je prezentiran na otvaranju izložbe fotografija u OŠ Ernestinovo i na Večeri sjećanja 2013. godine.

    Tomislav Horvat, OŠ „Antunovac“: I moj je tata heroj Domovinskog rata,

                                  priča dečka s Juga II., o hrvatskom branitelju Domagoju Horvatu (2012.)

Priča dečka s Juga 2 Tomislav je, uz pomoć svoga oca, napravio rad koji osim o očevom ratnom putu uglavnom kroz fotografije govori o ratnim događanjima u osječkom dijelu grada Jugu II gdje je otac tada živio. Tomislav je oca fotografirao na prostorima Juga gdje je otac istaknuo primjere agresije na Osijek. Također je fotografirao i grafite po zidovima kojima stanovnici i dalje poručuju kako događaje Domovinskog rata neće nikada zaboraviti. U istraživačkom radu Tomislav je koristio fotografije ratnog Juga II koji mu je ustupio Državni arhiv u Osijeku. Rad je prezentiran na Večeri sjećanja 2012., na radionici učenika povjesničara u OŠ „Dalj“, te na otvaranju izložbe fotografija Domovinskog rata u OŠ Ernestinovo 2013.

      

    Marija Dobrošević i Nives Kenjerić, OŠ „Antunovac“: „Grad – to ste Vi“,

                                                                         priča o  hrvatskom branitelju Ivanu Anušiću (2012.)

Anušić-p.p.  Marija i Nives napisale su istraživački rad o branitelju koji je se sa samo 17 godina i dok je još bio učenik srednje škole uključio u obranu svoga mjesta, Antunovca, braneći ga sa svojim suborcima dok više nisu imali snage niti sredstava za obranu te ga je znatno nadmoćniji neprijatelj okupirao 5. prosinca 1991. godine. Kroz rad prezentirani su događaji u ratnom Antunovcu, ratni put hrvatskog branitelja te današnji rad u izgradnji uvijek boljeg, tolerantnijeg i razvijenijeg društva. Rad je prezentiran na Večeri sjećanja 2012. u Hrvatskom domu.

 Josipa Lukač, OŠ Ernestinovo: I moj je tata heroj Domovinskog rata,

                                                                      priča o hrvatskom branitelju Nenadu Lukaču (2012.) 

Lukač   Josipa je napravila istraživački rad o svom ocu, hrvatskom branitelju Nenadu Lukaču. U radu je prezentirala očev ratni put, sudjelovanje u obrani mjesta Tenje i Laslovo, proboju prema Vukovaru preko Marinaca, također i visoke vojne obuke. Zatim, sudjelovanje u oslobodilačkim akcijama Maslenica, Bljesak, Oluja. Posebno je, prema očevoj želji, opisala sudjelovanje u operaciji Bljesak u kojoj je tata zapovijedao izvidničko-diverzantskom skupinom na pravcu Novska-Okučani gdje su hrvatski branitelji oslobodili okupirani dio Zapadne Slavonije. Josipa je svoj rad prezentirala na (pri)povijesnoj radionici u studenom 2012. godine u OŠ Ernestinovo gdje je gospodin Lukač bio i gost branitelj, na Večeri sjećanja 2012. te na Stručnom vijeću učitelja povijesti Osječko-baranjske županije u Belom Manastiru i Đakovu 2013. godine.

Skupina povjesničara OŠ „Antunovac“ & OŠ Ernestinovo:

                                             Domovinski rat 1991./92. … sjećanje 2011./12. (2011.)

Domovinski ratOvaj rad nastao je istraživanjem i prikupljanjem materijala na temu Domovinski rat koji smo radili od početka projekta (rujan) do obilježavanja dvadesete godišnjice  Domovinskog rata (studeni 2011.). Cilj nam je bio prikupiti što više fotografija, novinskih članaka i sličnih materijala najviše na prostoru naših mjesta Ivanovac, Antunovac, Ernestinovo i Laslovo. Ove, prve godine našeg projekta, u radu s nama sudjelovali su i učenici povjesničari OŠ Laslovo i njihov učitelj Denis Njari, prof. Povjesničari su od mještana prikupljali fotografije koje smo skenirali i popisali te koristili u našem radu. Istražujući literaturu i analizirajući prikupljene materijale napravili smo kratak pregled (kronologiju) ratnih događanja od uzroka sukoba i početka agresije sve do okupacije Vukovara i naših mjesta. Prvi put rad smo prezentirali na prvoj Večeri sjećanja 2011. održanoj u OŠ „Antunovac“, a poslije je postao stalna prezentacija kojom želimo nove generacije poučiti o kronologiji događanja Domovinskog rata.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s